Skoči na glavno vsebino

V soboto, 28.5., popoldne smo pripravili v dvorani na Šentviški Gori prireditev v počastitev 20. obletnice prenove šole, ki je takrat dobila pod svojo streho tudi vrtec. Želeli smo pričarati del tistega veselega vzdušja, zadovoljstva in hvaležnosti izpred 20-ih let.

V praznično razpoloženje nas je popeljala dekliška pevska skupina Prijaznice pod vodstvom Tadeje Bičič ob instrumentalni spremljavi Nike Lapanja in Patrika Droleta.
V nadaljevanju so učenci  z  Natašo Gruden in Dejanom Bičičem ugotavljali, kaj vse se je na naši šoli v teh letih spremenilo. Ugotovili so, da se je marsikaj izboljšalo in posodobilo. Nataša si je zaželela, da bi ponovno vstopila v deželo Črkarijo, ki jo je kot šolarka obiskovala. Ni ji bilo treba dolgo čakati, saj so učenci poskrbeli, da smo podoživeli kulturni program izpred 20-ih in 10-ih let. Obiskovalce so ponovno popeljali v deželo Črkarijo. Predstavile so se vse črke. Najzanimivejše so bile M, O in Z, saj so jih predstavili zdaj že mamici in očka Kristina, Tina in Primož.
Tudi v vrtcu se je v 20-ih letih nabralo veliko lepih in zanimivih doživetij. Na prireditvi so otroci predstavili delček tega, kar so počeli letos. Na oder so se pripeljali kar z »avtom«, tako kot ponavadi zjutraj pridejo v vrtec. Na zabaven način, ob pesmi in plesu, so pokazali, kako so se naučili razvrščati odpadke, povedali so pesmico o petelinčku in zapeli o medvedkih, ki se žogajo. Najmlajši Mucki so prisrčno nastopili z ljudsko pesmico Majhna sem bila in gibalno uprizoritvijo vsebine pesmi Avto.
Šolarji so zapeli še o šolskem glasilu Planotarčku, na katerega so ponosni in s tem povabili obiskovalce v šolo na ogled glasil in šolskih kronik s fotografijami.  Šoli so povedali želje, ki so jih sami napisali.
Zapeli so pesem Za vse ljudi, ki je zazvenela tudi ob zaključku programa ob otvoritvi. Pri refrenu so se nam pridružili tudi obiskovalci. Za glasbeno spremljavo je poskrbela Tanja Bičič Pervanje.
Praznovanje smo zaključili s plesom domače folklorne skupine, ki jo  sestavljajo bivši učenci naše šole.
Po nagovoru našega ravnatelja je harmonikar Rado Černilogar še enkrat raztegnil meh in folkloristi so otroke v kači popeljali pred dvorano do sladkega presenečenja, torte, ki jo je spekla naša bivša učenka Patricija Kofol.
Veseli smo bili, da sta se nam poleg drugih obiskovalcev na slovesnosti pridružila tudi takratna ravnateljica Jožica Jarc in gospod Rafael Šuligoj.
Otroci so bili zadovoljni, da jim je nastop uspel, kar so jim potrdili obiskovalci z dolgimi aplavzi. Pohvale so prejeli tudi od domačih.
Prijetno vzdušje se je nadaljevalo tudi po prireditvi. Obiskovalci so si lahko ogledali priložnostno razstavo v dvorani in šoli ter posnetek slovesnosti izpred 20-ih let.
Galerija slik je tukaj.

Za PŠ Šentviška Gora učiteljici in vzgojiteljice
Foto: Sonja Črv in Bruno Sotenšek

Dostopnost