Osnovna šola Dušana Muniha Most na Soči

Pomen in vpliv prehrane na delovanje možganov pri šolarjih

V času odraščanja je prehrana ključnega pomena, saj telo za izgradnjo kostnine, mišic, notranjih organov in za delovanje možganov nujno potrebuje snovi, ki jih vsebuje hrana.

V tem obdobju ni pomembno samo to, da dovolj ješ, pomembno je, da ješ kakovostno, raznoliko in zdravo hrano.

Za mladostnike je znano, da pogosto med glavnimi obroki uživajo razne prigrizke. Le ti običajno vsebujejo veliko energije (sladkorji, maščobe), manj pa hranilnih snovi, ki vplivajo na odpornost njihovega organizma.

Opuščanje zajtrka, neustrezen ritem prehranjevanja, za katerega je značilna neustrezna časovna porazdelitev obrokov preko dneva, premajhne količine zaužite zelenjave in rib, ter prevelike količine zaužitih pijač z dodanimi sladkorji so dejavniki tveganja, ki ogrožajo zdravje otrok in mladostnikov.

Vzgoja za pravilno prehranjevanje se začne takoj po rojstvu otroka.  Poglavitni vzgled so starši in prehranske navade v družini. Paziti je treba tudi pri uživanju sladkih pijač in živil z dodanimi sladkorji ter prekomernemu vnosu soli. Pomembno je, da otroke in mladostnike navajamo na uživanje zdravih maščob, kot so olivno olje, oreščki, ribe,.. saj le-te predstavljajo gradbeni element vsake celice. Omega 3 maščobne kisline pa tudi ščitijo organizem pred pojavom bolezni srca in ožilja.

Že pregovor pravi, da prazna vreča ne stoji pokonci. Telesu je treba energijo zagotoviti takrat, ko jo najbolj potrebuje. Prav jutro je del dneva, ko telo energijo zagotovo potrebuje. Zajtrk zviša raven glukoze v krvi, kar ugodno vpliva na delovanje vseh telesnih celic, posebno možganskih, zato tega pomembnega obroka vsekakor ne izpusti.

Zelo jasnih podatkov ali študij, ki bi nam dali natančne recepte za to, kaj jesti, da bi naši možgani bolje delovali, nimamo. Vpliv prehrane na delovanje možganov je namreč zelo težko preučevati. Razne študije lahko potrdijo le splošna načela zdrave prehrane, da na primer mediteranski način prehrane (uživanju večjih količin zelenjave, sadja, oljčnega olja, oreščkov, testenin, rib in malo rdečega mesa) ščiti možgane pred določenimi boleznimi, tako kot varuje tudi druge organe. Velikokrat lahko tudi v medijih zasledimo, da je izrednega pomena za boljše delovanje možganov, uživanje vitaminov. Vendar podatkov, da bi dodajanje vitaminov dodatno pomagalo tistemu, ki že tako ali tako zaužije dovolj vitaminov z uravnoteženo prehrano, v resnici ni.

Iz lastnih izkušenj vam lahko le povem, da se je veliko lažje učiti in slediti pouku, če je prehrana zdrava in uravnotežena z veliko sadje, zelenjave, polnozrnatih žit, ¨zdravih¨ maščob in kakovostnih beljakovin. Če se cel dan prehranjuješ le z ¨junk foodom˝ in raznimi slanimi prigrizki in sladkarijami se boš počutil  bolj utrujeno, nemotivirano, napihnjeno,.. kar seveda ne bo pripomoglo h lažjemu učenju.

Ker v šolah otroci in mladostniki preživijo večji del dneva je v Sloveniji šolska prehrana organizirana tako, da so ponujeni obroki sestavljeni pravilno, da osebje, ki načrtuje in pripravlja šolske obroke, pozna prehranska priporočila in jih pri svojem delu kar se le da tudi upošteva. V šoli naj otroci uživajo hrano, ki jim je ponujena (tudi sadje in zelenjavo!). S seboj naj ne prinašajo sladkih in slanih prigrizkov. Če morebiti potrebujejo dodatno energijo, lahko pojejo kos polnozrnatega kruha, ali kos sadja, ki ga šola običajno ponuja. Pri hranjenju v šoli naj bo odnos do hrane spoštljiv in naj bo količina organskih odpadkov minimalna. Vedite, da se kuharji v naši kuhinji trudijo po svojih najboljših močeh, da bodo otroci v vrtcu in šolah uživali uravnoteženo, zdravo ter raznoliko hrano brez prekomerno dodane soli in sladkorjev.

Zasijala je Mavrična soba

V sredo, 5. 12. 2018, smo na OŠ Most na Soči slovesno otvorili posebno sobo, ki smo jo poimenovali Mavrično sobo. Ta je nastala pod pobudo Šolskega sklada OŠ Most na Soči kot odgovor na potrebe šole po prostoru, kjer bi se lahko učenci sprostili, umirili in skupaj s...

Stojnica 7. A razreda na Miklavževi tržnici v Tolminu

Na pobudo učenk in učencev smo sodelovali na sobotni Miklavževi tržnici v Tolminu. Učenci so prispevali domače pridelke in izdelke. Na stojnici so obiskovalcem ponujali veliko domačih dobrot, vloženega sadja in zelenjave, marmelad, čajev, dišečih vrečk sivke,...

Šolsko tekmovanje iz angleščine

Na šolskem tekmovanju, ki je bilo 14. 11. na naši šoli, je sodelovalo pet učencev: Zala Kacafura Stanič, Jon Kaltnekar in Sanja Feltrin iz 9. b in Zarja Vitez ter Sara Kragelj iz 9. a. Vseh pet učencev je osvojilo bronasto priznanje ter se uvrstilo na regijsko...

Poseben obisk

Danes so podmelške šolarje obiskali predstavniki TNP. Učencem so pojasnili, kateri del Slovenije spada k Triglavskemu narodnemu parku, predvsem pa so prišli z namenom ozavestiti pomen varovanja živalskih in rastlinskih vrst ter narave nasploh. Verjamemo, da bodo...

Tržnica – izmenjava rabljenih oblačil

V četrtek, 22. 11. 2018, je bila od 15. 00 dalje pred vhodom v centralno šolo na Mostu na Soči tržnica rabljenih oblačil. Izmenjava je potekala do konca pogovornih ur na način "kos za kos". Obisk je bil skromen, predvsem so starši oblačila prinašali, le redki so kaj...

Zapadel je prvi sneg

in pobelil šentviški breg. Učenci so se z nasmeškom na obrazu hitro oblekli v kombinezone in stekli na igrišče. Tam so izpod njihov rok nastali snežaki, gradovi, trdnjave in različni kipci. Prvi sneg nam je dal veliko veselje in komaj čakamo novo snežno pošiljko. Za...

Prejeli certifikat skupnosti šol biosfernega območja Julijske Alpe

V torek smo na PŠ Dolenja Trebuša gostili predstavnike Triglavskega narodnega parka. Naša šola je namreč ena izmed 38 osnovnih šol, ki so vključene v skupnost šol biosfernega območja Julijske Alpe. Gostje so nas na igriv način seznanili z delovanjem skupnosti ter...

Petek v znamenju slovenskega zajtrka

Tudi trebuški otroci so petkovo jutro začeli tako kot njihovi vrstniki širom po Sloveniji -  s slovenskim tradicionalnim zajtrkom. Ob tej priložnosti so si ogledali kratek film o mlekarni Planika  ter podrobneje spoznali postopek izdelave masla. V tem so se...

Delavnica – Izdelava eko nakupovalnih vrečk

V sredo, 21. novembra 2018, sta učiteljici Urška in Mojca izvedli eko delavnico Izdelava nakupovalne vrečke iz majice. Izdelane vrečke so učenke okrasile z ostanki tekstila in perlicami. Nad izdelki so bili vsi navdušeni, zato je padla ideja, da bi "umetnine" videli...

Najedli so se slovenskih dobrot

Po vseh šolah, tudi pri nas, v Podmelcu, so šolarji danes napolnili želodčke z zdravim zajtrkom. Privoščili so si kruh z maslom in medom, mleko in jabolko. In to še ni vse. Maslo so poskušali narediti kar sami. Recepta ne izdamo, pozanimajte se pri njih, če vas muči...

Koledar dogodkov

maj 2021
PTSČPSN
      1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31       
« Apr   Jun »

Nanje smo ponosni


Eko_so1

Dostopnost