Skoči na glavno vsebino

Starši prvošolke Ronje opravljajo zanimiv poklic: ati Leon je filmski animator in režiser, mami Kaja pa scenaristka. Zato smo ju povabili, da nam predstavita svoje delo in nam pomagata pri izdelavi preprostih lutk za našo dramatizacijo.

Z veseljem sta se odzvala povabilu. Izvedeli smo, da animacija pomeni oživljanje npr. lutk, risb, plastelinov. In kako nastajajo animirani filmi? Z veliko, veliko potrpežljivosti in natančnosti. Za približno pet sekund filma potrebujejo cel dan. Milimeter za milimetrom je treba premikati lutko, potem pa niz teh premikov (ali pa niz sličic za risanko) povezati v film. A še prej poteka proces izdelave lutk in vse preostale scene. Predvajala sta nam kratek avtorski film z naslovom Slovo, ki si je – to smo izvedeli naknadno – na portoroškem festivalu slovenskega filma priboril tudi vesno za najboljši animirani film, prav tako pa je bil nagrajen tudi na tujih festivalih. Ogledali smo si lutke iz omenjenega filma.

Ob sklepu našega druženja sta nas gosta usmerjala pri izdelovanju lutk za eno od zgodbic Štirih črnih mravljic pisateljice Anje Štefan, ki jo nameravamo dramatizirati. V ustvarjalnem vrvežu nam je uspelo, gospodu Leonu in gospe Kaji pa smo v zahvalo zapeli pesmico Rad imej.

Zapisala: Urška Hrast

   

     

                         

Dostopnost