Skoči na glavno vsebino

Dušan Munih – Darko (1924–1945)

NARODNI HEROJ, DOMOLJUB

Rodil se je 31. decembra 1924 na Selih pri Volčah, kjer je njegov oče služboval kot učitelj. Osnovno šolo je obiskoval na Mostu na Soči, nato pa realno gimnazijo v Gorici. Že konec leta 1942 je šel Darko v partizane in se vključil v Tolminsko četo, ki je kmalu postala del Gradnikove brigade. Od vsega začetka se je izkazal kot odličen, hraber borec. Tako se je na primer sam splazil v karabinjersko kasarno. Kasneje je postal komandir minerske čete Gradnikove brigade in opravil več akcij, med njimi tudi rušenje dveh mostov na Soči. V maju 1943 je postal prvi pripadnik VOS-a – varnostno obveščevalne službe na Primorskem. Ob kapitulaciji Italije je skupaj s soborci zavzel letališče v Gorici in uničil večji del italijanskih letal. Novembra leta 1943 je bil Munih poslan v Trst, kjer se je odlikoval v raznih akcijah. Na enem izmed podvigov je bil ranjen. Takoj ko je okreval, je organiziral bataljon varnostne službe za Goriško. Na kamionu je s svojo skupino vdrl v Gorico in zavzel fašistični dom. Konec leta 1944 je ponovno prišel v Trst in prevzel vodstvo bataljona. Januarja 1945 leta je tržaški policist Colotti s svojimi agenti in Nemci napadel bunker v Borštu, kjer je bil Munih s svojimi tovariši. Sprejeli so borbo, toda Nemci so z bombo ubili tri borce. Darko je stekel iz bunkerja, a pokosil ga je rafal nemškega mitraljeza. To je bilo 10. januarja leta 1945.

V zaporu v Trstu je bil tudi Dušanov brat Ciril Munih. Bil je obsojen na smrt. Ustrelili so ga na Opčinah pri Trstu. V jeseni leta 1946 so Mostarji domov pripeljali trupli obeh bratov: Cirila in Dušana Muniha. Pokopali so ju na pokopališču na Mostu na Soči v skupno grobnico borcev, padlih med drugo svetovno vojno.

Zaradi svoje hrabrosti med NOB je bil Dušan Munih – Darko decembra 1951 proglašen za narodnega heroja. Osnovna šola na Mostu na Soči nosi njegovo ime. Za dan mladosti leta 1965 so mu v šolski veži na Mostu na Soči odkrili spominsko ploščo. 4. julija leta 1983 je bil na Mostu na Soči odkrit njegov doprsni kip (delo kiparja Zdenka Kalina), spominsko ploščo pa ima tudi v Borštu pri Trstu, kjer je padel.

Iz raziskovalne naloge Pomembne osebnosti našega šolskega okoliša.

Pripravila učenka JASMINA MUNIH

Dostopnost