Skoči na glavno vsebino

V soboto, 18. 5. 2024, je potekal že 22. tradicionalni pohod po Kosmačevi učni poti. Kot v noveli Pomlad s čapljo, letošnjem vodilnem delu, se je sonce zjutraj dvignilo na jasno nebo in s prečiščeno lučjo posijalo na od pomladanskih nalivov oprano prelepo dolino Idrijce.

Pohoda se je letos udeležilo več kot 200 pohodnikov. Za jutranje vzdušje je zadonela trobenta članov GŠ Palbin, Tantadruj je zazvončkljal s svojimi zvončki, otroški folklorni skupini Pastirčki in Navihančki iz PŠ Dolenja Trebuša pa sta nas zazibali z igrivima plesnima točkama.

V kulturnem programu pri Kosmačevi domačiji v Bukovici so sodelovali učenci Glasbene šole Tolmin in OŠ Dušana Muniha Most na Soči, zbrane je nagovoril tudi raziskovalec bogate Kosmačeve dediščine, novinar in urednik Andraž Gombač. Odlomek iz novele Pomlad s čapljo nam je pričaral utrinek nekega davnega pomladanskega dne, ko je vzbrstela prva, nežna ljubezen.

Na Slapu pri Idrijci so nas sprejeli člani društva Tantadruj, za glasbeno točko pa so poskrbeli Jazz Punt Big Band. V ritmih jazza smo pot nadaljevali do Zlate ribice, kjer so za kulinarične dobrote poskrbeli krajani Luže. Novo okrepčilo nas je pričakalo v jedilnici OŠ Dušana Muniha Most na Soči, okrašeni s pisanimi pomladanskimi motivi slikarjev DLU Tolmin.

Po obisku Tolminskega muzeja, kjer je bila na ogled aktualna razstava, smo pohod zaključili pred Knjižnico Cirila Kosmača Tolmin. Tam je nastopila akustična skupina Tantadruj, ki v prepoznavni zvočni preobleki ohranja prvinski duh ljudske pesmi, s svojim originalnim ustvarjalnim pristopom pa aktualizira poezijo v sodobnem prostoru in času.

Pohod je potekal v organizaciji OŠ Dušana Muniha Most na Soči, v sodelovanju z  ustvarjalnimi sodelavci, ki so pomagali pri sooblikovanju programa. Zahvaljujemo se voditeljici Špeli Mrak, KS Most na Soči, KS Dolenja Trebuša, KS Slap ob Idrijci, KS Idrija pri Bači (krajanom Luže), Špeli Mrak, TD Most na Soči, DLU Tolmin, LTO Sotočje Tolmin, Glasbeni šoli Tolmin, Tolminskemu muzeju, Občini Tolmin, Jazz Punt Big Bandu, Knjižnici Cirila Kosmača, GŠ Palbin, Društvu Tantadruj.

Zapisala Tina Stare

Dostopnost