Prvošolci so v okviru projekta LAS obiskali Ekološko kmetijo Gabršček na Kamnem. Prijazno nas je sprejela gospodinja Melita, ki bdi nad pridelavo mnogih izdelkov: sir, skuta, jogurt, pinjenec, maslo, mast, ocvirki, salame, krvavice, klobase … Na kmetiji imajo približno 40 krav: polovica jih je trenutno na planini Kašina, polovica pa pase doma.
Z Melito smo izdelali maslo in sir. Kaj smo se naučili? Mleko najprej segrejemo, nato mu dodamo sirilo. Počakamo nekaj časa, nato z daljšim nožem nastali “puding” razkosamo na manjše koščke. Z malimi cedili smo pobrali sir in ga odložili, da je doteklo še nekaj preostale sirotke. Običajno se sir nato še obteži in pusti na hladnem. Naše sveže hlebčke smo spravili v embalažo in jih veselo odnesli domov.
Večina otrok je prvič opazovala in sodelovala pri postopku pridelave sira, zato so tovrstni projekti več kot dobrodošli.
Zapisala in fotografirala: Urška Hrast
- Krasna si, bistra hči planin!
- Novim spoznanjem naproti.
- Eko kmetija Gabršček na Kamnem.
- Noži, s katerimi se razkosa usirjeno maso.
- Dodajanje sirila.
- Izdelujemo maslo.
- Na sir napišemo datum …
- … in svoje ime.
- Sir odcedimo, obrnemo.
- Sire je treba obračati vsak drugi dan.
- Ta ima pa velike luknje!
- Vse to nesemo s seboj.