Skoči na glavno vsebino

Shema šolskega sadja in zelenjave

ŠOLSKA SHEMA 2018/19

Sadje mleko zelenjava,

to izbira

je “ta prava”

ZDRAVA PREHRANA IN ZDRAVJE OTROK
Zdravje otrok in mladostnikov je vedno bolj odvisno od družbenih in okoljskih dejavnikov.
Ustrezna prehrana in zdrave prehranjevalne navade so pomemben dejavnik življenjskega sloga, zato jim je potrebno posvečati posebno pozornost tako doma kot v šoli.
Prehranjevalne navade in prehranski vzorci, ki jih privzgojimo otroku, so izredno pomembni za navade v odraslem obdobju. Pogosto imajo odločujoč vpliv na zdravje posameznika.

SADJE:
Raznovrstna prehrana z rednim uživanjem sadja lahko bistveno pripomore k boljšemu počutju in zdravju. Delež sestavin se pri različnih sadežih močno razlikuje. Sadje poleg vode (75 -95 %) vsebuje veliko vitaminov (vitamini C, A, B – kompleks), vlaknin, sadnih kislin (jabolčna, limonska), mineralov ter ogljikovih hidratov.
ZELENJAVA:
Tudi zelenjava je bogat vir vitaminov, mineralov, antioksidantov, za razliko od sadja pa vsebuje zelo malo sladkorjev in z razmeroma malo kalorijami in velikim volumnom daje občutek sitosti. Občutek sitosti je posledica zlasti velikega deleža vlaknin v zelenjavi, ki so n
MLEKO IN MLEČNI IZDELKI:
Mleko in mlečni izdelki spadajo med tista osnovna živila, ki bi se v skladu s prehranskimi priporočili morala vsak dan znajti na našem jedilniku, saj vsebujejo veliko hranilnih snovi, ki telesu omogočajo zdravo delovanje.
Mleko daje organizmu pomembne hranilne snovi, kot so visoko vredne mlečne beljakovine, vitamini in minerali.

V ukrep Evropske unije ŠOLSKA SHEMA smo se vključili, ker se zavedamo pomena zdrave prehrane za rast in razvoj naših otrok.
NAMEN IZVAJANJA:
• Povečati nizko porabo sadja, zelenjave in mleka pri otrocih.
• Zmanjšati število otrok s prekomerno težo in debelostjo.
• Zmanjšati tveganje za nastanek bolezni sodobnega časa (sladkorna bolezen, srčno – žilne bolezni, rak…).
• Izboljšati prehranske navade otrok.

Dodatni obroki sadja, zelenjave in po novem tudi mleka in mlečnih izdelkov bodo otrokom brezplačno na voljo 1 – 2x tedensko.

pripravila Mateja Maretič – organizator šolske prehrane

Dostopnost